Pleśniak z porzeczkami

Pleśniak z porzeczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    220 gram
  • cukier drobny

    1,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    6
  • porzeczki

    600 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pleśniak z porzeczkami

Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

asiatok 02.08.2016 22:54
Wygląda jak marzenie!
Jagódka77 08.06.2016 16:54
pyszne ciasto
KORAL 13.03.2016 11:03
Super wygląda.... i smakuje :)
Margo1 21.09.2015 17:29
Oj, zjadła bym takie ciasteczko
Benita 27.08.2015 19:26
Jedno z moich ulubionych ciast
Janina 27.08.2015 19:26
Lubię to ciasto;)
ben-ka 27.08.2015 15:51
Lubię to ciasto.
Zdzisław 27.08.2015 14:35
bardzo lubię takie ciasto
Gracer 27.08.2015 14:17
wygląda super
Justi2401 27.08.2015 13:58
Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast :) Pyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat