Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
mąka pszenna 500 g
jaja 4 (oddzielone żółtka od białek)
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka+3 łyżki
kakao 2,5 łyżki
sól szczypta
marmolada 450 g (gęsta)
wiórki kokosowe 50 g
czekolada gorzka 1 tabliczka
mleko 3,2% 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

1. Zimne, twarde masło siekamy na stolnicy z mąką, proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru, odrobiną soli i żółtkami. Zagniatamy szybko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 części.

2. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Z każdej części ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szklanką cukru. Dodajemy wiórki kokosowe i ostrożnie mieszamy.

4. 1 część białego ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24x36 cm. Smarujemy równomiernie marmoladą. Następnie na marmoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Układamy równomiernie pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce ostatnią część ciasta.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (z termoobiegiem).

6. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka. Polewamy ostudzone ciasto za pomocą łyżki. Czekamy aż polewa zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 27.09.2015 18:55
jakiem fajne i pyszne ciacho
MałaMi89 27.09.2015 16:17
Daję się kroić za pleśniaka! :D sama miałam piec, ale muszę odłożyć w czasie jeszcze jakieś 2 tygodnie :((( poczęstuj ;)
RenataZ-et 27.09.2015 14:05
lubię to ciasto :)
Babeczka35 27.09.2015 13:39
Moje ulubione,pyszniutkie:)
marenka 27.09.2015 12:18
uwielbiam takie ciacha ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak