Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plecioka drozdzowa z cynamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
cukier 2 łyzki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
mleko ciepłe 1/2 szkl
drożdże 3 dkg
margaryna 6 dkg
DODATKOWO:
cukier 2 łyzki
masło 2 łyzki
Cynamon mielony Prymat 1,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Plecioka drozdzowa z cynamonem

Ciasto drozdzowe robimy według przepisu na makowiec.http://www.doradcasmaku.pl/przepis/257338/makowiec-po-mojemu.html Rozpuszczamy masło. Wyrosnięte ciasto wałkujemy na prostoką mniej więcej 30/40 cm. Na ciasto wylać rozpuszczone masło rozsmarować posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Ciasto zwijamy tak jak na makowiec ,przecinamy na pół .Jeden koniec zostawiamy nie przecięty.Przeplatamy przecięte kawałki układamy przecięcie na wierzchu. Chwilę odstawiamy az ciasto trochę podrosnie.Smarujemy lekko wodą ,blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut 175

POLECAM !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 31.05.2013 10:03
drożdżowe:-), pychotka;-), ale ja mam dwie lewe ręce do niego:-)
Pietruszka 30.05.2013 17:52
lubię wszystkie placki na drożdżach
Paulina16 11.01.2013 09:45
uwielbiam drożdżowe z cynamonem ;)
gosia56 16.11.2012 14:37
taką drożdzówkę piekła moja mama to mój smak dziecinstwa.
gusia1000 16.11.2012 11:16
Smaczne to.
Sylwia56
Sylwia56 15.11.2012 19:54
super
Juleczka20 15.11.2012 19:15
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak