Plaki ziemniaczane z mortadelą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mortadela

    30 dag
  • ziemniaki

    kilka szt.
  • cebula

    2 szt.
  • jajko

  • mąka

    3-4 łyżki
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • masło

    1 łyżka
  • rosół

    1/2 szkl.
  • musztarda diijon

    2 łyżki
  • śmietana

    3/4 szkl.
  • sos worcester

  • curry

  • cukier

  • sok z cytryny

  • ser żółty

    15 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać ser, mąkę, jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy usmażyć 8 placków. Mortadelę pokroić w grube plastry. Każdy obsmażyć. Cebulę na sos posiekać. Podsmażyć na maśle. Wsypać mąkę, podsmażyć. Rozprowadzić rosołem i przetrzeć przez sito. Dodać musztardę, zagotować. Wlać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami. Kiełbasę podawać z plackami i sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat