Placuszki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • cebula

    2
  • jaja

    2
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • sól

  • pieprz

  • koperek

    łyżka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i rozdrabniamy w szatkownicy lub ścieramy na tarce.
Cebule obieramy i również rozdrabniamy w szatkownicy lub kroimy w drobniutką kosteczkę.
Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, koperek, jaja i mąkę.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej (oleju ma być tyle, żeby zakrył dno patelni, nie więcej) i kładziemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor.
Dobrze jest co jakiś czas przemieszać masę do samego dnia, żeby rozmieszać skrobię która zbiera się na dole miski.
Osączamy na ręczniku papierowym.
Z tej ilości ziemniaków wyszło mi 40 placuszków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patryska76 24.02.2014 18:49
Moje ulubione ;-)
IwonaDD 24.02.2014 17:20
klasycznie pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat