Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ziemniaczane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2
jaja 2
mąka pszenna 8 łyżek
sól
pieprz
koperek łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i rozdrabniamy w szatkownicy lub ścieramy na tarce.
Cebule obieramy i również rozdrabniamy w szatkownicy lub kroimy w drobniutką kosteczkę.
Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, koperek, jaja i mąkę.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej (oleju ma być tyle, żeby zakrył dno patelni, nie więcej) i kładziemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor.
Dobrze jest co jakiś czas przemieszać masę do samego dnia, żeby rozmieszać skrobię która zbiera się na dole miski.
Osączamy na ręczniku papierowym.
Z tej ilości ziemniaków wyszło mi 40 placuszków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 24.02.2014 18:49
Moje ulubione ;-)
IwonaDD 24.02.2014 17:20
klasycznie pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak