Placuszki z wątróbki drobiowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbki z kurczaka

    500 g
  • jajka

    2 małe
  • cebula

    1 mała
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Wątróbki oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osączyć i zmiksować z ząbkiem czosnku oraz cebulą na gładką masę.
Krok 2 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Wbić do masy jajko, dodać łyżeczkę kucharka i sporo pieprzu - ponownie zmiksować.
Krok 3 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Masę zagęścić bułką tartą, ale powinna pozostać półpłynna.
Krok 4 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Na średnio rozgrzanym oleju smażyć placki wielkości placków ziemniaczanych. Ostrożnie odwracać na drugą stronę, bo są dość delikatne.
Krok 5 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Podawać na gorąco, jako dodatek do obiadu, albo jako dodatek do pieczywa, np. jak hamburgery.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eagle 07.10.2013 14:31
interesujący sposób na wątróbkę:)
Habibi 07.10.2013 12:12
@Katarzyna, masz szczęście, że Twoja córcia jada wątróbkę ;) Mój syn skończył 21 lat i nadal nie chce nawet na nią spojrzeć ;) A ja od dzieciństwa lubiłam i do dziś często robimy, bo mąż też lubi :)
Katarzyna/kate1980 05.10.2013 20:38
robię takie same moja córeczka je uwielbia
malaczarna23 05.10.2013 17:11
super pomysł! muszę zrobić
bogusia19 05.10.2013 16:07
warto wypróbować
agnieszka214 05.10.2013 16:00
bardzo orginalny pomysł
Habibi 05.10.2013 15:28
@2milutka - co prawda trzeba z uwagą je odwracać i dość ostrożnie, bo zanim zetnie się góra, to dół jest już mocno zrumieniony, ale nie rozwalają się :)
dodi 05.10.2013 14:42
bardzo ciekawe
2milutka 05.10.2013 13:56
ale pomysł !pierwszy raz taki widzę...a nie rozwalają się przy przewracaniu?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat