Placuszki z wątróbki drobiowej

Placuszki z wątróbki drobiowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbki z kurczaka

    500 g
  • jajko

    2 małe
  • cebula

    1 mała
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Placuszki z wątróbki drobiowej

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Wątróbki oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osączyć i zmiksować z ząbkiem czosnku oraz cebulą na gładką masę.
Krok 2 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Wbić do masy jajko, dodać łyżeczkę kucharka i sporo pieprzu - ponownie zmiksować.
Krok 3 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Masę zagęścić bułką tartą, ale powinna pozostać półpłynna.
Krok 4 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Na średnio rozgrzanym oleju smażyć placki wielkości placków ziemniaczanych. Ostrożnie odwracać na drugą stronę, bo są dość delikatne.
Krok 5 - Placuszki z wątróbki drobiowej foto
Podawać na gorąco, jako dodatek do obiadu, albo jako dodatek do pieczywa, np. jak hamburgery.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

eagle 07.10.2013 14:31
interesujący sposób na wątróbkę:)
Habibi 07.10.2013 12:12
@Katarzyna, masz szczęście, że Twoja córcia jada wątróbkę ;) Mój syn skończył 21 lat i nadal nie chce nawet na nią spojrzeć ;) A ja od dzieciństwa lubiłam i do dziś często robimy, bo mąż też lubi :)
Katarzyna/kate1980 05.10.2013 20:38
robię takie same moja córeczka je uwielbia
malaczarna23 05.10.2013 17:11
super pomysł! muszę zrobić
bogusia19 05.10.2013 16:07
warto wypróbować
agnieszka214 05.10.2013 16:00
bardzo orginalny pomysł
Habibi 05.10.2013 15:28
@2milutka - co prawda trzeba z uwagą je odwracać i dość ostrożnie, bo zanim zetnie się góra, to dół jest już mocno zrumieniony, ale nie rozwalają się :)
dodi 05.10.2013 14:42
bardzo ciekawe
2milutka 05.10.2013 13:56
ale pomysł !pierwszy raz taki widzę...a nie rozwalają się przy przewracaniu?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat