Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z ricottą i malinami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ricotta 350-400 g
jajko 5-6 szt.
jogurt grecki 1/2 litra
cukier waniliowy 2 op.
cukier puder 3-5 łyżek
sól duża szczypta
cytryna 1
proszek do pieczenia 1 op.
budyń waniliowy 1 op.
mąka pszenna
maliny świeże
olej
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z ricottą i malinami

Z wyszorowanej i sparzonej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Żółtka i 3 białka zmiksować z solą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, ricottą i jogurtem greckim - dodać proszek do pieczenia, budyń waniliowy oraz trochę mąki pszennej.
Białka pozostałe ubić na sztywno i połączyć z ciastem - dodać maliny i ostrożnie przemieszać.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dolać oleju i smażyć rumiane placuszki.
Osączyć na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak