Placuszki z kalarepki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • placuszki

  • kalarepka młoda

    1,5 kg
  • czosnek

    4 ząbki
  • jaja

    3 szt.
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cebula

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić, zamieszać i odstawić, by kalarepka puściła sok. W tym czasie posiekać drobno cebulkę, natkę i czosnek. Odsączyć kalarepkę, dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju roślinnym z obu stron, tak jak placki ziemniaczane. Po usmażeniu pierwszego placuszka, sprawdzić smak, czy nie trzeba więcej soli lub pieprzu. Jeśli się łamie i rozpada można dodać odrobinę mąki.
Takie placuszki podaję zawsze z pomidorami i świeżą bazylią. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/287594/pomidory-z-bazylia.html
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 21.07.2013 13:53
napewno pyszne
mysza75 19.07.2013 17:59
Jakie pyszne, pomysł świetny na przemycenie kalarepy
Agata B 13.07.2013 21:03
uwielbiam takie placuszki:)))
Stenka 12.07.2013 11:20
ciekawy przepis
agogo2 09.07.2013 12:58
pewnie sa pyszne
ajres 09.07.2013 12:52
fajny pomysl
everay 08.07.2013 22:44
ciekawe jak smakują..
Izabela77 08.07.2013 20:52
bardzo ciekawy pomysł
Agata3 08.07.2013 13:09
Do wypróbowania :)
Mniam 08.07.2013 09:24
Pyszne placuszki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat