Placuszki z jabłkami na piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szkl
  • jajko

    2 szt
  • piwo ciemne

    1 szkl
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • jabłka

    3 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepałam z cukrem i solą, dodałam piwo i mąkę, ubijając lekko trzepaczką- rózgą. Na koniec dodałam stopione letnie masło. Wrzuciłam drobno pokrojone jabłka, wymieszałam dokładnie.

Smażyłam na cienkiej warstwie oleju, kładąc łyżką na patelnię po kilka owalnych placuszków , najpierw pod przykryciem, gdy spód się zrumienił a wierzch ściął, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat