Placuszki z cukinii i ziemniaków

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne danie z kuchni tureckiej. Gorąco polecam chrupiące placki z cukinii i ziemniaków.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    250 gramów
  • ziemniaki

    250 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • mięta posiekana

    2 łyżki
  • koperek

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka ostra Prymat

    1 szczypty
  • olej rzepakowy do smażenia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Obrałem cukinie, starłem na drobnej tarce. Odcisnąłem nadmiar wody. Ziemniaki przygotowałem podobnie. Cukinie i ziemniaki przełożyłem do miski, wbiłem jajka, dodałem przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Doprawiłem solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszałem.

Smażenie:

Na patelni rozgrzałem mocno olej. Uformowałem placuszki, każdy z jednej łyżki masy. Smażyłem z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placuszki osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z sosem.

R'n'G Kitchen
Tam gdzie szczypta, znaczy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat