Placuszki z cukinii i kaszy kuskus

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 młoda
  • kuskus

    1/3 szkl
  • ser żółty

    50 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach, solimy do smaku i odstawiamy na 30 minut.
Kaszę zalewamy wrzątkiem na 1 cm powyżej powierzchni , odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
2. Cukinię odciskamy, dodajemy kaszę, jajka, starty ser, wyciskamy czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (na sól uważamy, bo cukinia już była solona).Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą.
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 26.06.2017 20:19
bardzo lubię takie placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat