Placuszki z cukinii i białego sera

Placuszki z cukinii i białego sera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na szybkie, pożywne i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i białego sera. Świetnie smakują z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • cukinia zielona

    300 gramów
  • ser biały

    250 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • koper świeży

    1 pęczek
  • mąka

    5 dużych łyż.
  • jajko małe

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    0.2 łyżeczki
  • olej rzepakowy do smażenia

    25 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.

KROK 2. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ser biały rozgniatamy widelcem i dodajemy do cukinii. Do miski dodajemy także posiekany koperek, jajka oraz mąkę i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat