Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii i białego sera

5.0
(129)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis na szybkie, pożywne i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i białego sera. Świetnie smakują z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.

Składniki:

SKŁADNIKI

cukinia zielona 300 gramów
ser biały 250 gramów
cebula biała 1 sztuka
koper świeży 1 pęczek
mąka 5 dużych łyż.
jajko małe 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
pieprz 0.2 łyżeczki
olej rzepakowy do smażenia 25 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i białego sera

KROK 1. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.

KROK 2. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ser biały rozgniatamy widelcem i dodajemy do cukinii. Do miski dodajemy także posiekany koperek, jajka oraz mąkę i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak