Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki wątróbkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 400 g
mąka 2 łyżki
jajko 2 szt
marchewki 2 szt
cebule 2 szt
natka pietruszki
jogurt naturalny 2 łyżkii
sól
pieprz
oliwa
musztarda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki wątróbkowe

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyszczamy i mielimy (ja robię w rozdrabniaczu) na jednolitą masę, dodajemy 1 jajko, mąkę dla zagęszczenia.
Krok 1 - Placuszki wątróbkowe foto
2
1 cebule kroimy na drobną kostke, drugą na nieco grubsza. Drobno skrojona cebule dodajemy do masy wątróbkowej, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie, wylewając płynną masę łyżka. Drugie jajko gotujey na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Natke pietruszki drobno siekamy. Marchewke starta, cebule i jajko i natke pietruszki podsmazamy na oleju.
Krok 2 - Placuszki wątróbkowe foto
3
Doprawiamy lekko sola pieprzem. Pod konie smazenia dodajemy jogurt i musztarde i mieszamy. Na każdego placuszka nakładamy łyżkę warzyw.
Krok 3 - Placuszki wątróbkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.02.2014 20:14
Smakowicie wyglądają.
erym 17.01.2014 09:27
watrobka to jedyny podrob ktory jadam
Konczi 06.11.2012 09:25
Placuszki muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak