Placuszki owsiane z lekko zmrożonym musem jabłkowo truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    60 g
  • mleko

    300 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    70 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

  • jabłka

    500 g
  • mrożone truskawki

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować 200 ml mleka, dodać płatki owsiane, łyżeczkę cukru, gotować na małym ogniu ok 5 minut. Gotowe płatki wystudzić.
Do wystudzonych płatków dodac jajko, mąkę, pozostałe zimnie mleko, delikatnie zmiksować.
Rozgrzaną patelnie wysmrować delikatnie oliwą (najlepiej kawałek ręcznika papierowego zamoczyć oliwą i wysmarować nim patelnię.)
Usmażyć placuszki z dwóch stron.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę podsmażyć ok 10 min w rondelku, ostudzić.
W blenderze zmiksować przez chwilę jabłka i zmrożone truskawki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 24.08.2012 10:30
bardzo apetyczne :) muszą nieźle smakować z takim sosem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat