Placuszki owsiane z jabłkiem

Placuszki owsiane z jabłkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kolejne placuszki, które okazały się rewelacyjne w smaku. Córeczka nie bardzo chce jeść płatki owsiane, więc znalazłam sposób na to, aby je przemycić. Czasami wystarczy troszkę poeksperymentować w kuchni, aby było smacznie.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • płatki owsiane

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • jajo

    1 sztuka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • ksylitol

    2 łyżki
  • jabłko

    1 sztuka
  • borówki

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki owsiane miksujemy w rozdrabniaczu na drobny pył - mąkę. Jeżeli mamy w domu mąkę owsianą to jak najbardziej możemy użyć owsianej.

Mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ksylitom. Całość podlewamy stopniowo mlekiem, mieszamy. Mleko wlewamy na oko, tak aby konsystencja ciasta była jak do naleśników.

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka.

Podajemy z ulubionymi owocami lub syropem trzcinowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat