Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
40 sztuk małych placuszków
-
banan
1 sztuka -
jajko
1 sztuka -
tahini pasta sezamowa
2-3 łyżki -
miód płynny
2 łyżki -
mleko
1 szklanka -
mąka pszenna
3/4 szklanki -
mąka ryżowa
1/4 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Dodatkowo
-
masło do smażenia
Sposób przygotowania
Do masy wlać mleko i wsypać obie mąki przesiane z sodą oczyszczoną.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
(Masa początkowo będzie rzadka, ale później powinna delikatnie zgęstnieć. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki - najlepiej ryżowej.)
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się