placki ziemniaczano-porowe na piwie

placki ziemniaczano-porowe na piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • por

    4 sztuki
  • piwo

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • ząbek czosnku

  • cebula

  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania placki ziemniaczano-porowe na piwie

mąkę miksuję z jajkami, piwem i odrobiną soli. Ciasto odstawiam na 30 minut. Cienko kroję białe częsci porów, ścieram na tarce ziemniaki, kroję w drobną kostkę cebulę i miażdżę ząbek czosnku. Ziemnaki, pory i cebule przekładam na sitko, posypuję 1/2 łyżeczki soli i po kwadransie warzywną masę łączę ze zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną pieprzu, a w końcu z odstawionym ciastem. Na rozgrzanym oleju smażę rumiane placki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

andżelika1 15.08.2012 18:52
pycha
sznycel 13.08.2012 19:03
mąż je wcina z apatytem na kolację razem z kwaśną śmietaną

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat