PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    800 g
  • marchew

    2 szt
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • Gałązki tymianku

    3 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

    0,5 szklanki
  • jogurt grecki

    200 g
  • ser feta

    50 g
  • ogórek kiszony

    1 szt
  • czosnek

    1 szt
  • koperek

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów.
Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu, z sosami lub same jako przekąska.
Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników.
Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi.
Pyszne są również ze śmietaną i z cukrem,z kurkami lub chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem.
Krok 2 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach.
Można tez na grubych, jak wolicie.
Odstawiłam aby odciekły i odlałam sos który się uzbierał.
Krok 3 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Ten sam los spotkał marchewkę.
Krok 4 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Następny w kolejce jest tymianek.
Oderwałam z niego listki i pokroiłam.
Krok 5 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Powędrował do reszty.
Krok 6 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Dodałam natkę pietruszki i przyprawy.
Krok 7 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Na tym etapie można zakończyć przygotowywanie placków.
Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące.
Krok 8 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Rozgrzałam patelnię.
Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.
Krok 9 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Smażyłam przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
Patelnia i olej muszą być bardzo rozgrzane, inaczej placki wchłoną za dużo oleju.
Powinny być chrupkie a nie gumowate i nasiąknięte olejem.
Krok 10 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz.
Wyszły chrupiące i smaczne!
Krok 11 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy.
Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek,ząbek czosnku i pieprz.
Dodałam parę listków suszonej mięty.
Krok 12 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Dodałam również kawałek sera feta.
Krok 13 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem.
Na koniec dodałam świeży koperek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Trzy talerze 02.10.2013 23:57
takie placki powinny częściej gościć pod strzechami :) a nie tylko ziemniak i ziemniak ... ekstra
Habibi 02.10.2013 16:58
takie chrupiące (grubo ucierane) najbardziej lubię :)
AZgotuj 02.10.2013 11:53
świetny przepis!
bogusia19 02.10.2013 10:50
smacznie wygladają
dodi 02.10.2013 10:29
chodzą za mną takie placuszki od dawna
nutellla 02.10.2013 10:20
fajne placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat