PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    800 g
  • marchew

    2 szt
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • Gałązki tymianku

    3 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

    0,5 szklanki
  • jogurt grecki

    200 g
  • ser feta

    50 g
  • ogórek kiszony

    1 szt
  • czosnek

    1 szt
  • koperek

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów.
Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu, z sosami lub same jako przekąska.
Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników.
Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi.
Pyszne są również ze śmietaną i z cukrem,z kurkami lub chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem.
Krok 2 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach.
Można tez na grubych, jak wolicie.
Odstawiłam aby odciekły i odlałam sos który się uzbierał.
Krok 3 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Ten sam los spotkał marchewkę.
Krok 4 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Następny w kolejce jest tymianek.
Oderwałam z niego listki i pokroiłam.
Krok 5 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Powędrował do reszty.
Krok 6 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Dodałam natkę pietruszki i przyprawy.
Krok 7 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Na tym etapie można zakończyć przygotowywanie placków.
Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące.
Krok 8 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Rozgrzałam patelnię.
Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.
Krok 9 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Smażyłam przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
Patelnia i olej muszą być bardzo rozgrzane, inaczej placki wchłoną za dużo oleju.
Powinny być chrupkie a nie gumowate i nasiąknięte olejem.
Krok 10 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz.
Wyszły chrupiące i smaczne!
Krok 11 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy.
Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek,ząbek czosnku i pieprz.
Dodałam parę listków suszonej mięty.
Krok 12 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Dodałam również kawałek sera feta.
Krok 13 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem.
Na koniec dodałam świeży koperek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Trzy talerze 02.10.2013 23:57
takie placki powinny częściej gościć pod strzechami :) a nie tylko ziemniak i ziemniak ... ekstra
Habibi 02.10.2013 16:58
takie chrupiące (grubo ucierane) najbardziej lubię :)
AZgotuj 02.10.2013 11:53
świetny przepis!
bogusia19 02.10.2013 10:50
smacznie wygladają
dodi 02.10.2013 10:29
chodzą za mną takie placuszki od dawna
nutellla 02.10.2013 10:20
fajne placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat