Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
800 g -
marchew
2 szt -
natka pietruszki
0,5 pęczka -
Gałązki tymianku
3 szt -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
sól
do smaku -
olej do smażenia
0,5 szklanki -
jogurt grecki
200 g -
ser feta
50 g -
ogórek kiszony
1 szt -
czosnek
1 szt -
koperek
2 łyżki -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu, z sosami lub same jako przekąska.
Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników.
Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi.
Pyszne są również ze śmietaną i z cukrem,z kurkami lub chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem.
Można tez na grubych, jak wolicie.
Odstawiłam aby odciekły i odlałam sos który się uzbierał.
Oderwałam z niego listki i pokroiłam.
Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące.
Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.
Patelnia i olej muszą być bardzo rozgrzane, inaczej placki wchłoną za dużo oleju.
Powinny być chrupkie a nie gumowate i nasiąknięte olejem.
Wyszły chrupiące i smaczne!
Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek,ząbek czosnku i pieprz.
Dodałam parę listków suszonej mięty.
Na koniec dodałam świeży koperek.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się