Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
marchew 2 szt
natka pietruszki 0,5 pęczka
Gałązki tymianku 3 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól do smaku
olej do smażenia 0,5 szklanki
jogurt grecki 200 g
ser feta 50 g
ogórek kiszony 1 szt
czosnek 1 szt
koperek 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE

Kroki postępowania

1
Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów.
Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu, z sosami lub same jako przekąska.
Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników.
Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi.
Pyszne są również ze śmietaną i z cukrem,z kurkami lub chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem.
Krok 1 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
2
Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach.
Można tez na grubych, jak wolicie.
Odstawiłam aby odciekły i odlałam sos który się uzbierał.
Krok 2 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
3
Ten sam los spotkał marchewkę.
Krok 3 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
4
Następny w kolejce jest tymianek.
Oderwałam z niego listki i pokroiłam.
Krok 4 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
5
Powędrował do reszty.
Krok 5 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
6
Dodałam natkę pietruszki i przyprawy.
Krok 6 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
7
Na tym etapie można zakończyć przygotowywanie placków.
Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące.
Krok 7 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
8
Rozgrzałam patelnię.
Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.
Krok 8 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
9
Smażyłam przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
Patelnia i olej muszą być bardzo rozgrzane, inaczej placki wchłoną za dużo oleju.
Powinny być chrupkie a nie gumowate i nasiąknięte olejem.
Krok 9 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
10
Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz.
Wyszły chrupiące i smaczne!
Krok 10 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
11
Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy.
Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek,ząbek czosnku i pieprz.
Dodałam parę listków suszonej mięty.
Krok 11 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
12
Dodałam również kawałek sera feta.
Krok 12 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto
13
Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem.
Na koniec dodałam świeży koperek.
Krok 13 - PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Trzy talerze 02.10.2013 23:57
takie placki powinny częściej gościć pod strzechami :) a nie tylko ziemniak i ziemniak ... ekstra
Habibi 02.10.2013 16:58
takie chrupiące (grubo ucierane) najbardziej lubię :)
AZgotuj 02.10.2013 11:53
świetny przepis!
bogusia19 02.10.2013 10:50
smacznie wygladają
dodi 02.10.2013 10:29
chodzą za mną takie placuszki od dawna
nutellla 02.10.2013 10:20
fajne placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak