Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE
Kroki postępowania
Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu, z sosami lub same jako przekąska.
Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników.
Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi.
Pyszne są również ze śmietaną i z cukrem,z kurkami lub chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem.
Można tez na grubych, jak wolicie.
Odstawiłam aby odciekły i odlałam sos który się uzbierał.
Oderwałam z niego listki i pokroiłam.
Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące.
Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.
Patelnia i olej muszą być bardzo rozgrzane, inaczej placki wchłoną za dużo oleju.
Powinny być chrupkie a nie gumowate i nasiąknięte olejem.
Wyszły chrupiące i smaczne!
Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek,ząbek czosnku i pieprz.
Dodałam parę listków suszonej mięty.
Na koniec dodałam świeży koperek.