Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

PLACKI ;

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    2 szt
  • cebula biała

    1 szt duża
  • mąka

    3-4 łyżki typ 500
  • olej do smażenia

  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyzeczki

SOS;

  • grzyby leśne

    3 garście
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    500 ml
  • cebula biała

    1 szt
  • sól do smaku

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 szczypty
  • kolendra mielona

    3 szczypty
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki + mąka 1 łyżeczka typ500
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS;
Grzyby u mnie suszone więc należy je wcześniej namoczyć ok 2h.
Do garnka dajemy masło, poszatkowaną cebulę, pokrojone grzyby i smażymy ok 6-8 min.
Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem, dusimy ok 20 min.

Na koniec dodajemy pokrojony koper, śmietanę wymieszaną z mąką, to nam zagęści sos, jeśli jest za rzadki, można go troszkę odparować.


PLACKI ;
Ziemniaki obieramy, ścieramy na bardzo małych oczkach, cebulę szatkujemy na dużych oczkach, całośc przekładamy na sitko, stawiamy nad miską i czekamy aż soki odciekną, następnie wodę wylewamy, a ziemniaki przekładamy do miski z pozostałą skrobią, dodajemy jaja, mąkę, przyprawy i mieszamy, smażymy placki na złoto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 30.01.2017 21:02
Uwielbiam placki ziemniaczane a sosik przepyszny:)
ilka01 30.01.2017 19:37
uwielbiam :)
wwwiolka 30.01.2017 18:50
Bardzo fajny przepis.
Aleksandra/Olcia 30.01.2017 17:09
mmmm pycha
AZgotuj 30.01.2017 16:33
bardzo smaczne danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat