Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
6 szt -
jajko
1 szt -
sól
-
pieprz
-
majeranek
1 łyżeczka -
cebula
1 szt -
ząbek czosnku
1 szt -
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki
Przełożyć na sito, aby ściekła z nich cała woda, następnie przełożyć do miski.
Cebulę obrać i zetrzeć również na tarce, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy zioła: majeranek i tymianek.
Na koniec wbijamy jajo i mieszamy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub tak jak u mnie - z sosem czosnkowym.
Komentarze (6)