Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • jajo

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przełożyć na sito, aby ściekła z nich cała woda, następnie przełożyć do miski.
Cebulę obrać i zetrzeć również na tarce, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy zioła: majeranek i tymianek.
Na koniec wbijamy jajo i mieszamy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub tak jak u mnie - z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 19.10.2013 19:51
pyszne placki
gibli 07.10.2013 22:45
fajniutkie:)
margaret 07.10.2013 22:10
ciekawy pomysł:)
idealme 07.10.2013 21:14
pysznosci :)
Gracer 07.10.2013 20:34
super placuszki
iwi 07.10.2013 20:32
Pyszne placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat