Placki ziemniaczane po góralsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1
  • marchew

    2
  • jajko

    1
  • mąka

    1/2 szklanki
  • ser wędzony

    100 g (najlepiej oscypek)
  • boczek

    200 g
  • cebula

    1
  • śmietana kwaśna

  • olej rzepakowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy jajko, mąkę i 3/4 sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 3 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulę.
Krok 4 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
Placki układamy na talerzu wokół miseczki z kwaśną śmietaną.
Krok 5 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
Posypujemy podsmażonym boczkiem i resztą wędzonego sera. Jemy na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 29.04.2014 16:31
apetyczne placuszki
eMMe 17.04.2014 17:06
Super placki:)
Cranberry 16.04.2014 22:08
ciekawy pomysł
ada.la 16.04.2014 21:26
wyglądają ciekawie
kasienka23 16.04.2014 20:02
smakowite danie!
Triss 16.04.2014 18:35
apetyczne.!:)
gosia56 16.04.2014 15:23
Na pewno pyszne placki.
Aannkaa82 16.04.2014 13:35
Pyszne placuszki :)
Milka100 16.04.2014 12:56
palce lizać te placki
V_kuchareczka 16.04.2014 12:16
przepyszne placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat