Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kurczakiem i białą kapustą
Mięso myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy obraną, oczyszczoną i poszatkowaną kapustę białą.
Jeszcze chwilę razem podsmażamy, ściągamy z ognia i studzimy.
Natkę pietruszki siekamy, cebulę po obraniu kroimy w drobniutką kostkę, a obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jak na placki, dodajemy jajko, cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz kurczaka dokładnie mieszamy.
Dodajemy przyprawy oraz mąkę i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionym sosem.