Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii z młodym jęczmieniem
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę, a następnie odciskamy je z nadmiaru soku.
KROK 2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, 2 łyżeczki młodego jęczmienia, jajka, mąkę, majonez light*, posikaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
* Dodatek majonezu nada placuszkom jeszcze lepszego smaku.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym.
Życzę smacznego! :)