Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placuszki są pyszne i puszyste, a masło orzechowe nadało im wspaniałego posmaku. Cukinii praktycznie nie czuć, więc są także świetnym sposobem na przemycenie tego warzywa do diety osób, które za nią nie przepadają.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

8 sporych placków:

  • cukinia

    100 gramy
  • mąka żytnia

    50 gramy
  • jajka

    2 sztuki
  • masło orzechowe

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię zetrzeć (młodą ze skórką, starszą należy obrać) na tarce o dużych oczkach, a następnie dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat