Placki z cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 szt.
  • jaja

    1 szt.
  • mleko

    3/4 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    niecała łyżeczka
  • koperek

    ok.1/2 pęczka
  • ser żółty

    trochę
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Natchniona przez Lunę wykonałam placki z cukinii, ale trochę zmodyfikowane :)
Cukinie myjemy dokładnie i scieramy na tarce (duże oczka); solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Odlewamy wodę. Koperek drobno kroimy, ser scieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie.
Smażymy na oleju, na wolnym ogniu. Wykładamy na ręczniki papierowe aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Na drugi dzień (jeśli placki się zachowają) odsmażamy je na suchej patelni (czyli bez tłuszczu), na małym ogniu, pilnując aby nie spaliły się. Podgrzewamy po 2-3 minutki z każdej ze stron.

Wersja bez sera żółtego też pyszna :)
Z przepisu wyszło 15 placków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 05.04.2011 15:37
Smakowite :) Uwielbiam placuszki :)
Mati13 10.02.2011 09:48
tez takie robilem jesienią i są pyszne!
jolaxa1 08.01.2011 18:56
mmm pycha
Mysiunia 05.12.2010 14:32
świetne! :)
Aida 05.10.2010 09:43
i bardzo smaczne :) stosuje je zamiast ziemniaczków, ryżu czy makaronu do mięska...rewelacja :)
Natalia/tubisiek 05.10.2010 08:25
fajne są te placuszki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat