Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ryżowo-pomarańczowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 2 łyżki
kandyzowana skórka pomarańczow 2 łyżki
sól 1 szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ryżowo-pomarańczowe

W rondelku zagotowujemy dwie szklanki wody z dodatkiem soli, wsypujemy ryż i gotujemy 10-15 min. Dokładnie odsączamy na gęstym sicie i odstawiamy do przestudzenia. Jajko rozbijamy oddzielając żółtko od białka.Żółtko ucieramy z cukrem na białą puszystą masę i dodajemy do ryżu. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i razem z cukrem waniliowym i skórką pomarańczową dodajemy do ryżu. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje przygotowanej masy, formujemy placuszek, smażymy na złoty kolor z obu stron. Placuszki możemy podawać z musem jabłkowym lub żurawinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak