PLACKI PO ZBÓJNICKU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    2 kg
  • jajko

  • cebula

  • ząbek czosnku

    3
  • mąka

  • sól

    1/2 łyżki
  • pieprz

    większa szczypta
  • majeranek

    2 łyżki

Sos

  • szynka wieprzowa

    1 kg., może być też łopatka
  • pieczarki

    50 dag
  • marchewka

    duża
  • cebula

    3 średnie
  • papryka czerwona

    duża
  • ząbek czosnku

  • bulion

    1 litr
  • koncentrat pomidorowy

    3 płaskie łyżki
  • mąka

  • ziele angielskie

    3
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    łyżeczka
  • sól

  • pieprz

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • koperek

    suszony lub świeży
  • natka pietruszki

    suszona lub świeża
  • Szczypiorek cienki

    1/2 pęczka
  • śmietana

  • ser żółty starty

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości.
Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Warzywa i mięso przekładam do garnka. Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut. Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem. Duszę kolejną godzinę. W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
Placki polewam sosem, oprószam startym serem. Dekoruję kleksami ze śmietany. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat