Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Placki
-
ziemniaki
2 kg -
jajko
-
cebula
-
ząbek czosnku
3 -
mąka
-
sól
1/2 łyżki -
pieprz
większa szczypta -
majeranek
2 łyżki
Sos
-
szynka wieprzowa
1 kg., może być też łopatka -
pieczarki
50 dag -
marchewka
duża -
cebula
3 średnie -
papryka czerwona
duża -
ząbek czosnku
-
bulion
1 litr -
koncentrat pomidorowy
3 płaskie łyżki -
mąka
-
ziele angielskie
3 -
majeranek
2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
tymianek
łyżeczka -
sól
-
pieprz
1/2 łyżeczki
Dodatkowo
-
koperek
suszony lub świeży -
natka pietruszki
suszona lub świeża -
Szczypiorek cienki
1/2 pęczka -
śmietana
-
ser żółty starty
10 dag
Przepis i sposób przygotowania PLACKI PO ZBÓJNICKU
Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Warzywa i mięso przekładam do garnka. Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut. Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem. Duszę kolejną godzinę. W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
Placki polewam sosem, oprószam startym serem. Dekoruję kleksami ze śmietany. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.
Komentarze (0)