placki po węgiersku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    500 gram
  • cebula biała

    1 szt.
  • przecier pomidorowy

    80 gram
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • bazylia świeża

    5 szt
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • mąka

  • jajko

    1 szt
  • ziemniaki

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - placki po węgiersku foto
Najpierw robimy gulasz:

Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na patelni, wrzucamy do garnka z wodą (wody wedle uznania, byle przykryła mięso).
Podsmażamy 1 cebulkę, wrzucamy do garnka z szynką.
wszystko łącznie gotujemy ok 1godz. 15min.
dodajemy przecier, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, magi.bazylię.
Na samym końcu zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie
Krok 2 - placki po węgiersku foto
Następnie robimy ciasto na placki:

obieramy 7 średnich ziemniaków i ścieramy je na tarce.
do startych ziemniaków dodajemy jedno jajko, około łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
na koniec dodajemy mąkę, dość dużo żeby ciasto było gęste.
Krok 3 - placki po węgiersku foto
placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
jak się ładnie zarumienią ściągamy na ręcznik papierowy kładziemy w środek gulasz i zaginamy w pol.
ja placki podaje polane ketchupem oraz z ogorkeim kiszonym, ale oczywiście rownież można jeść same.
Placki są naprawdę świetne.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 30.03.2012 14:34
bardzo je lubię
ben-ka 29.02.2012 09:14
uwielbiam placki po węgiersku:)
irenka 25.02.2012 12:11
muszą być pyszne,spróbuję
ziutula 25.02.2012 01:21
takie tez zjadam ze smakiem..
sylwia / sytofala 24.02.2012 22:17
lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat