Placki po bieszczadzku

Placki po bieszczadzku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    50 dag
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    2 szt
  • papryka

    1 szt
  • ogórki kiszone

    3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 szt
  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • Goździki całe Prymat

    3 szt
  • mąka pszenna

    5 dag
  • śmietana

    2 łyżki
  • ziele angielskie

    3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • pieprz

  • sól

  • olej

  • pieczarki marynowane

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i siekamy. Pieczarki osączamy i kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i wraz z ogórkami kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajko, dodajemy połowę cebuli, 1/2 zmiażdżonego czosnku i mąkę. Mieszamy i doprawiamy. Smażymy dość duże placki. Mięso myjemy i kroimy w 1-cm kostkę. Podsmażamy. Dodajemy pozostałą cebulę, goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy 20 min., podlewając wodą Wsypujemy pieczarki, paprykę i ogórki. Po 5 min. dodajemy koncentrat i resztę czosnku. Doprawiamy. Podajemy z plackami. Polewamy śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 22.05.2011 11:50
bardzo mnie ciekawi dlaczego nazywają się \"po bieszczadzku\"? przyznam, że nie rozumiem bo nic bieszczadzkiego, regionalnego w nich nie ma, ale pewnie jest jakieś logiczne wytłumaczenie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat