Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki pieczarkowe z cebulą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Uwielbiam te placuszki i odkąd przyrządziłam je po raz pierwszy to w moim domu zagościły na stałe. Są naprawdę przepyszne, delikatne oraz dodatkowo proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie pieczarki - koniecznie skorzystajcie przepisu.

Składniki:

Na 10 placków:

pieczarki 100 gramów
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mleko 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
sól 0.3 łyżeczki
pieprz 3 szczypty

Dodatkowo:

olej do smażenia 5 łyżek

Porada

Pamiętajcie też o tym, że możecie dodać cebulę surową lub lekko zeszkloną. Surowa w usmażonych plackach będzie lekko chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki pieczarkowe z cebulą

Obrane i umyte pieczarki oraz cebulę należy pokroić w kostkę.
(Aby placki były łagodniejsze to cebulę najlepiej dodatkowo zeszklić na odrobinie oleju.)

Jajka, mleko i mąkę wymieszać na jednolitą masę. Na końcu wmieszać pieczarki z cebulą. Całość doprawić według smaku.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)

Placuszki smażyć po kilka minut z obu stron - na lekko złoty kolor.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:10
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak