Przepis i sposób przygotowania na: Placki dyniowe z rodzynkami
Kroki postępowania
gęste puree z dyni - 100 g
mąka tortowa - 100 g
jajko - 1 szt.
cukier* – 1 łyżka
olej rzepakowy – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sok z cytryny – 1 łyżka
ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
rodzynki – 3 łyżki
olej – do smażenia
DO PODANIA:
gesty jogurt
aronia w rumie
Rodzynki zalewam wrzącą wodą, a po chwili przelewam je na sitko i zostawiam do dokładnego odsączenia z wody.
W misce dokładnie mieszam wszystkie pozostałe składniki. Robię to mikserem lub łyżką. Dodaję osuszone rodzynki i jeszcze raz dokładnie mieszam.
*ilość cukru można zwiększyć, jeśli lubi się bardziej słodkie placki
*gdyby puree z dyni nie było gęste, to można dodać więcej mąki, a jeśli jest zbyt gęste, to można dodać trochę mleka lub jogurtu
*z tej porcji wyszło mi 9 placków
*jeśli placki będą jadły dzieci, to podajemy je z sokiem lub jogurtem