Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
drożdże
1/2 kostki -
mąka
3 szkl. -
woda
1 szkl -
cukier
1/2 łyżeczki -
sól
1/2 łyżeczki-płaskiej -
oliwa
2-3 łyżki -
cebula
3-4 duże-szt -
mak
-
sól do smaku
-
pieprz
do smaku -
jajko
do smarowania
Przepis i sposób przygotowania Placki cebulowe
Z ciasta robimy kulki i formujemy placki ,lekko zawijamy brzegi, na środek kładziemy usmażoną cebulkę i posypujemy odrobiną maku,brzegi smarujemy rozbitym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok10-15 minut
Komentarze (5)