Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki bakłażanowo-ogórkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA PLACKI
bakłażan
ziemniak
ogórek
jajko
mąka kukurydziana 2 łyżki
otręby owsiane 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka
sól
pieprz
Na sos:
kiełbasa 150 g
śmietana 18 proc 100 g
camembert 100 g
olej do smażenia
mąka orkiszowa 2 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Placki bakłażanowo-ogórkowe

1. Placki -
Bakłażana miksujemy, dodajemy startego na tarce o dużych oczkach i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka (ze skórką) oraz ziemniaka. Dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Na odrobinie oleju smażymy małe placuszki. Podajemy ze świeżym ogórkiem, serem camembert czy kwaśną śmietaną. Możemy również usmażyć większe placki i podać je z sosem na bazie camemberta.
2. Sos-
Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy ser, rozpuszczamy go na małym ogniu. Dodajemy śmietanę. Podajemy z placuszkami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak