Ewa

Placki bakłażanowo-ogórkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • NA PLACKI

  • bakłażan

  • ziemniak

  • ogórek

  • jajko

  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • otręby owsiane

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • Na sos:

  • kiełbasa

    150 g
  • śmietana 18 proc

    100 g
  • camembert

    100 g
  • olej do smażenia

  • mąka orkiszowa

    2 pełnoziarnista
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Placki -
Bakłażana miksujemy, dodajemy startego na tarce o dużych oczkach i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka (ze skórką) oraz ziemniaka. Dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Na odrobinie oleju smażymy małe placuszki. Podajemy ze świeżym ogórkiem, serem camembert czy kwaśną śmietaną. Możemy również usmażyć większe placki i podać je z sosem na bazie camemberta.
2. Sos-
Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy ser, rozpuszczamy go na małym ogniu. Dodajemy śmietanę. Podajemy z placuszkami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat