Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
NA PLACKI
-
bakłażan
-
ziemniak
-
ogórek
-
jajko
-
mąka kukurydziana
2 łyżki -
otręby owsiane
1 łyżka -
słonecznik łuskany
1 łyżka -
sól
-
pieprz
-
Na sos:
-
kiełbasa
150 g -
śmietana 18 proc
100 g -
camembert
100 g -
olej do smażenia
-
mąka orkiszowa
2 pełnoziarnista
Sposób przygotowania
Bakłażana miksujemy, dodajemy startego na tarce o dużych oczkach i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka (ze skórką) oraz ziemniaka. Dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Na odrobinie oleju smażymy małe placuszki. Podajemy ze świeżym ogórkiem, serem camembert czy kwaśną śmietaną. Możemy również usmażyć większe placki i podać je z sosem na bazie camemberta.
2. Sos-
Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy ser, rozpuszczamy go na małym ogniu. Dodajemy śmietanę. Podajemy z placuszkami. Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się