Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 1/2 kostki
jajko 1 szt
cukier 1/2 szklanki
masło klarowane 3-4 łyżki
mleko 1 szklanka
śliwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze śliwkami

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, ale nie może być gorące, plus 3 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dosypać resztę mąki, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier. Ugniatamy ciasto. Znowu zostawić pozostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.Rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Na wierzch ułożyć śliwki. Kruszonka: 4 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru. Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką. Posypać kruszonką placek. Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.06.2014 14:28
lubię takie ciasta :)
jozefinach 18.09.2012 08:27
Lubie takie ciasta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak