Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem
Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, lekko wystudzić.
Rabarbar osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.