placek z nutellą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 szt
  • galaretka cytrynowa

    1 op
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 op
  • andrut

    1 szt
  • nutella

    1 op
  • brzoskwinie w puszce

    1 op
  • biszkopty podłużne

    1 op
  • masło

    1 op
  • mleko

    0,5 l
  • śmietana 30%

  • czekolada gorzka

  • cukier

    13 łyżek
  • mąka

    9 łyżek
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT: 8jajek, 8 łyżek cukru,8 łyżek mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pieczemy w temp 170 C przez ok 30 min. Po wystudzeniu przecinamy na dwa. Na pierwszą połówkę nakładamy:(można posmarować kremem) tężejące dwie galaretki z dodatkiem pokrojonych brzoskwiń (galaretki zrobić na soku z puszki po brzoskwiniach z 0,5 szklanki wody). Przełożyć drugim biszkoptem.

NUTELLA: rozpuścić 400 g nutelli i wyłożyć na biszkopt. Pokruszyć jeden płat wafla.

KREM: Ugotować 0,5 l mleka z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką mąki zwykłej dodać 5 łyżek cukru i 1 cukier waniliowy. Ugotowany krem, przestudzić, utrzeć z kostką masła. Wyłożyć na nutellę i na to wyłożyć dużą paczkę biszkoptów.

ŚMIETANA: śmietanę(łaciata) ubić z galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Tężejącą wyłożyć na biszkopty. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 17.03.2015 07:43
świetne ciacho
eliza135 07.11.2012 09:06
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat