Placek z mascarpone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • mąka

    2,5 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • kakao

    0,5 łyżki
  • cukier puder

    75 g
  • jajko

    3 szt
  • czekolada mleczna

    do dekoracji
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • serek mascarpone

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek, ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao wymieszać dodać do masy i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać po trochu ser mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki i powoli wlewać do masy miksując.

Po upieczeniu ciasta wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blachy i odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć masę na zimne ciasto i całość wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować wiórkami mlecznej czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 29.03.2012 15:33
Wygląda bardzo apetycznie!
misia53 07.03.2012 15:04
Bardzo mi się podoba i chętnie wypróbuję
rjustysia 24.02.2012 12:16
Wygląda niesamowicie :)
Anahi 16.02.2012 17:16
bardzo pyszny polecam w 100%
Ewa104 16.02.2012 09:05
pyszności
1j1o1l1a1 16.02.2012 02:13
smakowity :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat