Placek z czereśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka ziemniaczana

    40 g
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    140 g
  • olej rzepakowy

    110 ml
  • cukier waniliowy

    1 płaska łyżeczka
  • mleko

    125 ml
  • proszek do pieczenia

    1 czubata łyżeczka
  • czereśnie

    200 g
  • pestki dyni

    prażone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek z czereśniami foto
Całe jaja dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do puszystych jaj dolewać stopniowo, mleko, olej, ciągle mieszając. Dalej już pracujemy łyżką.
Krok 2 - Placek z czereśniami foto
Porcjami dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tortownicę 20, 21 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Krok 3 - Placek z czereśniami foto
Ciasto wlać do formy. Opłukać i wydrylować czereśnie, lekko osuszyć. Czereśnie ułożyć na placku.
Krok 4 - Placek z czereśniami foto
Wierzch posypać zmielonymi prażonymi pestkami dyni.

Piec 180-170 C około 40-45 minut.

Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 26.06.2017 13:39
ciasto wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat