Placek z całymi jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • jajka

    3 szt
  • olej

    130 g
  • jabłka

    10 szt
  • cukier

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rodzynki w alkoholu

    150 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • masa krówkowa

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek z całymi jabłkami foto
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć. Czekoladę połamać na kawałki.

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i połową łyżeczki cynamonu. Do ubitych jajek wsypać mąkę, wlać olej i wymieszać dokładnie masę korzystając z miksera – mieszać krótko tylko do połączenia składników.

Krok 2 - Placek z całymi jabłkami foto
Blaszkę – tortownicę ok. 22 cm lub podobnej wielkości blaszkę kwadratową natłuścić i wysypać bułka tartą. Wylać ciasto na spód blaszki. Na cieście układać jabłka.
Rodzynki odsączyć i wymieszać z resztą cynamonu. Każde jabłko wypełniać do połowy rodzynkami i na rodzynkach układać kawałek czekolady.
Krok 3 - Placek z całymi jabłkami foto
Opcjonalnie czekoladę można zastąpić masą krówkową.
Krok 4 - Placek z całymi jabłkami foto
Na czekoladę lub masę krówkową można nakładać starte jabłko.

Ja robię wersje tego ciasta z tym dodatkowym jabłkiem lub bez - obie pyszne.
Krok 5 - Placek z całymi jabłkami foto
Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat