placek włoski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    6 sztuk
  • cukier kryształ

    2 szklanki
  • proszek do pieczenie

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • jajka

    6 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,dodajemy orzechy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wyjmujemy,wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok 45 minut w 170 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat