Placek waniliowo-kakaowy z masą karpatkową

Placek waniliowo-kakaowy z masą karpatkową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    25 dkg
  • mąka ziemniaczana

    5 dkg
  • jajko

    5
  • cukier puder

    25 dkg
  • margaryna

    1 kostka
  • kakao

    4 dkg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2
  • masa

  • mleko 3,2%

    0,5 litra
  • masło

    20 dkg
  • DODATKOWO:

  • polewa czekoladowa

  • wiórki kokosowe

  • krem do karpatki

    1 opakowanie (25 dkg)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć razem z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, a potem pozostałe składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni, a gdy wystygnie przekroić na pół.
Masa:
Z pół litra mleka, odlać 1 szklankę. Rozmieszać w niej zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany proszek i chwilę gotować, cały czas mieszając żeby nie powstały grudki. Gdy masa wystygnie, zmiksować ją z masłem.
Złożenie ciasta:
Ciasto-masa-ciasto-polewa-wiórki kokosowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 26.02.2014 22:15
pyszności takie ciasto
agnieszka214 18.01.2014 10:00
szybkie ciasto mnima
Małgorzata9 17.01.2014 22:19
smakowicie wygląda i pewnie tak smakuje
monikaT83 17.01.2014 21:26
pyszne ciacho:) moje smaki:)
Marta11 17.01.2014 19:46
swietne ciasto
Monika10 17.01.2014 18:31
super ciacho
Adamorek 17.01.2014 18:23
pyszny placek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat