Placek po węgiersku z dziczyzną

Placek po węgiersku z dziczyzną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    5 dużych
  • cebula biała

    1
  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jajko

    1

Farsz

  • kiełbasa z dzika

    2 pętka
  • papryka czerwona

    1/2
  • papryka zielona

    1/2
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula biała

    1
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sól ziołowa

Bulion

  • woda

    400 ml
  • kostka rosołowa

    1/4 kostki
  • mąka

  • natka pietruszki Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
Przygotowujemy placki, ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki lub za pomocą maszynki, delikatnie odcedzamy ziemniaki z nadmiaru wody (ale nie za dokładnie). Dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko i po sporej łyżeczce pieprzu i soli.
Krok 2 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
Z ciasta smażymy spore placki, rumieniąc z obu stron, nie powinny być sztywne, trzeba uważać aby się nie porwały przy obracaniu. Gdy je usmażymy zabieramy się za farsz.
Krok 3 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
Na patelni rumienimy posiekany czosnek, potem szklimy z nim cebulę z odrobiną soli. Kiełbasę z dzika kroimy w plastry i podsmażamy na tej samej patelni.
Krok 4 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
Gdy kiełbasa się podsmaży, dodajemy pokrojone w kwadraciki papryki i pomidory z puszki, mieszamy i czekamy aż zmiękną, ale nie przykrywamy ich aby woda na bieżąco odparowała.
W tym czasie przygotowujemy sos. W 200 ml gotującej się wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Z pozostałych 200 ml i mąki robimy zawiesinę i zagęszczamy bulion. Dodajemy natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu aż do momentu polania.
Krok 5 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
Gdy papryka zmięknie, doprawiamy farsz pieprzem i solą ziołową.
Farsz nakładamy na połowę placków i zamykamy drugą połową tworząc półkole.
Placki z farszem zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
Potem wykładamy na talerz i polewamy zagęszczonym bulionem. Można ozdobić świeżą natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aleksandra/Olcia

25.08.2015 11:08
obiad idealny

Ela15

02.08.2015 14:50
świetny przepis

adelajda

27.07.2015 16:01
Jak dla mnie super danie :)

Marta Ryżek-Kalkowska

20.07.2015 18:02
uwielbiam takie dania

bogusia 82

18.07.2015 16:24
Pyszne danie:)

Beatris

18.07.2015 12:00
Taki obiadek zjadłabym z apetytem:)

Damiano

18.07.2015 10:26
wygląda świetnie

Krystyna32

18.07.2015 10:08
wygląda pysznie

Wafelek2601

18.07.2015 10:01
Pyszne danie

Franciszek

18.07.2015 09:08
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat