Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku na prędze wołowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 700 g
woda 100 ml
papryczka chilli 3 marynowane
papryka czerwona 2
cebula biała 1
ziele angielskie 2
Liść laurowy suszony Prymat 3
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
smalec 2 łyżki
ziemniaki 2 kg
majeranek 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 2
sól do smaku
jogurt naturalny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku na prędze wołowej

Kroki postępowania

1
Z pręgi wołowej pozbywamy się niedoskonałości i ewentualnie tłuszczu. Kroimy ją w kostkę około 5x5[mm].
Krok 1 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
2
Papryczki chili drobno kroimy i wrzucamy do szykowaniu z 100ml letniej wody (zamiast szybkowaru może być zwykły garnek). Naczynie stawiamy na małym ogniu.
Krok 2 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
3
Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Wrzucamy wołowinę i smażymy na dużym ogniu. Gdy zbrązowieje przerzucamy ją do szybkowaru lub opcjonalnie garnka.
Krok 3 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
4
Pieprz kolorowy oraz kmin ucieramy w moździerzu.
Krok 4 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
5
Wraz z liście laurowym, zielem angielskim, pieprzem ziołowym oraz solą dodajemy do szybkowaru.
Krok 5 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
6
Na patelnię dorzucamy ½ łyżki smalcu i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Usmażoną dodajemy do wołowiny.
Krok 6 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
7
Na patelnię ponownie wędruje ½ łyżki smalcu i tym razem cebula pokrojona w dość duża kostkę. Zarumienioną również dorzucamy do mięsa.
Krok 7 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
8
Szybkowar zamykamy i całość garujemy przez około 7 minut na najwyższym stopniu. Zabieramy się za placki.
Krok 8 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
9
Ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy kilka łyżek krochmalu. Dodajemy sól oraz wbijamy jajka. Wsypujemy majeranek i wszystko mieszamy.
Krok 9 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
10
Ciasto zagęszczamy około 2 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy.
Krok 10 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
11
Na lekko natłuszczoną patelnię (około 1/2 łyżki smalcu) wykładamy ciasto ziemniaczane.
Krok 11 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
12
Wygładzamy powierzchnię i smażymy na średnim ogniu przez parę minut.
Krok 12 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
13
Następnie placek zdecydowanym ruchem przewracamy na drugą stronę (uważamy, aby się nie połamał).
Krok 13 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
14
Usmażony placek wykładamy na talerz. Nakładamy pikantnego węgierskiego gulaszu i przykrywamy druga połówką placka.
Krok 14 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto
15
Na wierzch kładziemy śmietanę lub jogurt naturalny, który wspaniale komponuje się z pikantnym smakiem gulaszu. Smacznego.
Krok 15 - Placek po węgiersku na prędze wołowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 11.02.2013 21:16
uwielbiam
Rafał10 19.09.2012 08:48
uwielbiam placki po węgiersku, ten musi być przepyszny :)
Anna169Hosz 19.09.2012 08:04
Ja nawet wolę z wołowiną z chęcią bym się poczęstowała.
aginaa 17.09.2012 21:15
pycha
olkaaa 17.09.2012 09:42
muszę zrobić
Sroczka 16.09.2012 22:32
Aż mi ślinka cieknie na sam widok.
Monika-twin 16.09.2012 08:48
ja tez nie robiłam z wołowiną, moze byc ciekawe
Henryka2 16.09.2012 07:02
Z wołowiną jeszcze nie robiłam. Dobry pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak