Placek po węgiersku - ekspresowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    50 dag
  • papryczka chili

    1
  • papryka czerwona

    1
  • cebula

    1
  • boczek wędzony

    15 dag
  • marchewka

    1
  • ziemniaki

    10
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • przyprawa meksykańska

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • majeranek

    2 szczypty
  • ziele angielskie

    4
  • liść laurowy

    4
  • smalec

    2 łyżki
  • jajko

    1
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • oliwa

    15 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Szynkę wieprzową kroimy w malutką kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej i spryskujemy oliwą. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Paprykę chili, paprykę czerwoną, cebulę oraz boczek kroimy w malutką kostkę. Marchewkę w półplasterki. Na patelni kolejno na dużym ogniu rumienimy boczek, szynkę, cebulę i marchewkę. Przesmażone składniki wkładamy do szybkowaru.
Krok 3 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Dodajemy jeszcze pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wody powinna być taka ilość aby przykryła składniki.
Krok 4 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Gulasz garujemy 8 minut na 2 poziomie. Następnie dodajemy przyprawy ziołowe i odparowujemy wodę na małym ogniu, aby zagęścić gulasz.
Krok 5 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
W razie potrzeby można również zagęścić mąką pszenną. Gotowy gulasz trzymamy w ciepłym miejscu i zabieramy się za placki.
Krok 6 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Ziemniaki ucieramy na tarce. . Przyprawiamy 1 łyżką przyprawy meksykańskiej oraz papryką.
Krok 7 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Masę zagęszczamy mąka. Solimy do smaku. Przyprawiamy majerankiem. Wszystkie składniki mieszamy.
Krok 8 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Na patelni rozgrzewamy smalec i wykładamy masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni.
Krok 9 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Smażymy na rumiano.
Krok 10 - Placek po węgiersku - ekspresowy foto
Usmażone placki składamy na pól na talerzu w środku umieszczając gulasz. Wierzch dekorujemy jogurtem naturalnym. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kucharka1992 17.04.2014 18:34
ale pyszności
Stenka 22.09.2013 12:03
Lubię takie potrawy
edyta44 19.02.2012 12:02
znakomicie
Zoso 18.01.2012 20:26
smacznie wygląda
MAR3STA 17.11.2011 23:53
ale te dziewczyny lecą na twoje placki;)
MAR3STA 17.11.2011 23:51
oj dawno nie robiłam a warto
Agnieszka_B 15.11.2011 19:49
No no no... Kolega się postarał:)
Jolanta_P-S 15.11.2011 18:15
ja ja to od macochy?
aginaa 15.11.2011 16:13
ja tez bym wpadła :D
Sroczka 15.11.2011 14:34
pysznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat