Przepis i sposób przygotowania na: Placek po Węgiersku
Ćwiartkę kurczaka umyć,zalać 1,5l wody,dodać bulionetkę i ugotować.Mięso wyjać z bulionu,obrać mięso,rozdrobnić i włożyć z powrotem do bulionu.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,paprykę oczyścić i pokroić w kostkę też.Pieczarki umyć,pokroić w plasterki,podsmażyć na maślę,dodać cebulkę,paprykę - smażyć jeszczę 5min,ciągle mieszając.Całośc włożyć do bulionu i kurczaka - gotowac 5min.
W 5 łyżkach zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się bulionu - zagotować,ciągle mieszajac,by nie powstały grudki,doprawić do smaku solą i pieprzem.Posikaną drobno pietruszkę wsypać do sosu,wymieszać i wyłączyć.Nie przykrywać!,bo sos zrzednie!.
Na placki nałożyć mięso,pieczarki i warzywa z odrobiną sosu - złożyć na pół,z góry,też ,polać sosem z dodatkami,udekorować natka,o