Placek pijak

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mak

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • herbatniki

    2 paczki
  • masło

    2/3 kostki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • rum

    2 łyżki
  • czekolada deserowa

    1
  • herbata

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, 1 cukier waniliowy i ubijać dalej do sztywnej i szklistej masy po czym dodać 3 żółtka. Ubić do w miarę jednolitej, również sztywnej masy. Wtedy dodać przesianą (2 łyżki) mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając dodać mak i wiórki kokosowe.
Ciasto wylać na średnią blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180˚C.

Przygotować krem budyniowy: mleko wlać do garnka, odlać pół szklanki, w której rozrobić pozostałe 2 łyżki mąki pszennej i 1 mąki ziemniaczanej oraz jedno żółtko. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym (dodać jeszcze z 2 łyżki cukru zwykłego) i wlać do niego masę mączną. Mieszając, gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ostudzić. Gdy ostygnie, masło ubić na puszystą masę i dodawać po trochu budyniu, na końcu sok z cytryny i wymieszać.

Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Przestudzoną herbatę połączyć z alkoholem (rum, koniak, wódka). Pędzelkiem namoczyć wszystkie herbatniki, najlepiej z dwóch stron. Przykryć nimi krem i wtedy polukrować je polewą czekoladową.
Placek wstawić do lodówki na 2 godziny.

Na zdjęciu placek upieczony z makiem białym, dlatego nie widać maku i nie położyłam herbatników na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat