placek orzechowy z dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    1/2 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1
  • kakao

    3 łyżki
  • jaja

    3 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki
  • polewa czekoladowa

    1
  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • dżem wiśniowy

    1/2 słoika
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski dodać kakao i wymieszać,następnie dodać zmielone orzechy włoskie ,wbić 3 jajka i dodać dżem wiśniowy i cukier i wymieszać delikatnie mikserem potem wlać 1 szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju i cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.Wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i i wysypanej tartą bułką blachy.Piec w temperaturze 180* C około 40-50 minut.Po upieczeniu zostawić ciasto w formie na 10 minut potem po wystudzeniu na górę posmaruj dżemem z żurawin lub czarnej porzeczki i na górę polej polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 09.05.2013 15:03
pyszności :)
mala2021 04.12.2011 13:39
pyszne
Patrycja33 23.06.2011 12:23
ładnie wygląda
Teresa19 28.03.2011 08:12
Aż ślinka leci,pyszności.
MAR3STA 26.03.2011 15:44
ale apetyczny;)
Gosia40 26.03.2011 10:31
pyszności:)
Misiabe 25.03.2011 17:19
oj muszę spróbować!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat