Placek orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    45 dag
  • jajka

    6 szt
  • cukier puder

    30 dag
  • margaryna

    20 dag
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • powidła śliwkowe

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z maki, margaryny, żołtek, 15 dag cukru pudru, proszku do pieczenia zrobić ciasto, podzielić na trzy części. Dwie części włożyć do lodówki. Jedną cześć rozwałkować na brytwannę posmarować powidłami, pokropić sokiem z cytryny. Białka z jajek ubić z drugą połową cukru pudru na sztywna pianę, dodać posiekane orzechy i zetrzeć na grubej tarce drugą cześć ciasta. Utarte ciasto wymieszać z białkami i wylać na powidła. trzecią cześć ciasta zetrzeć na wierzch. Piec w temp.170 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 16.02.2013 22:12
uwielbiam takie ciasta
Natalia/tubisiek 03.05.2012 19:12
przepyszny! :)
Karolcia12 04.08.2011 14:29
świetny ten placek
aisoglam 17.12.2010 22:52
Pychotka :)
Monika193 07.11.2010 09:05
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat