Placek na ciepłych lodach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić, dodać cukier i cały czas ubijać. W garnuszku półlitrowym rozmieszać łyżką żółtka z proszkiem i octem odstawić do wyrośnięcia. Dodać do ubitych białek, a na końcu delikatnie wymieszać masę jajeczną z mąką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC . Po upieczeniu biszkopt ostudzić
Masa: 0,5 kg sera śmietankowego, 0,5 l śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki cytrynowe, 8 sztuk ciepłych lodów w czekoladzie.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodawać porcjami ser i ostudzone galaretki. Całość wymieszać. Odciąć spody lodom, przeciąć wzdłuż na pół, poukładać na biszkopcie przekrojoną powierzchnią do dołu i na to wylać tężejącą masę serową. Powierzchnię wyrównać i posypać startą gorzką czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 30.10.2012 17:45
super
Habibi 18.07.2012 08:24
żałuję, że brakuje fotki ...
barbara11561 17.02.2012 09:50
świetny
sylwia / sytofala 31.08.2011 12:17
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat