Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine)

Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    2 szt
  • kabanos

    100 g
  • pieczarki

    200 g
  • żółty ser

    200 g
  • jogurt naturalny

    200 g
  • sos winegret

    2 szt
  • jaja

    2 szt
  • masło

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
Przygotowujemy składniki:
Pieczarki po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła z dodatkiem soli. Studzimy.
Do miski przekładamy jogurt naturalny, wybijamy jajka, wysypujemy gotowe sosy winegret w proszku i dodajemy ostudzone pieczarki wraz z tłuszczem pozostałym ze smażenia ich.
Krok 2 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
Kabanosy kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni żeby zrobiły się chrupiące. Studzimy. Odstawiamy na bok.
Krok 3 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do masy z pieczarkami.
Krok 4 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
Oba ciasta sklejamy ze sobą. W formie do pieczenia układamy sklejone ciasta francuskie i wkładamy do piekarnika na ok 10 min w temp ok 180 stopni. Przed włożeniem ciasta należy je lekko podziurawić. Po wyjęciu wylewamy mieszankę jaj, jogurtu, pieczarek i sera. Na wierzch posypujemy kabanosami.
Krok 6 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
Pieczemy ok 20 min w temp ok 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

11.06.2014 17:51
pomysł rewelacyjny, ja bym chętnie spróbowała

ada.la

06.02.2014 07:15
ciekawy ten placek

Łukasz15

29.12.2013 08:27
Ciekawy przepis

Jagódka77

20.12.2013 13:57
fajny przepis

barbara11561

28.11.2013 09:43
wygląda pysznie:)

Katarzyna/kate1980

25.11.2013 20:12
świetnie wygląda tak apetycznie

Krystyna32

25.11.2013 15:50
fajne danie

Alex_M

24.11.2013 10:13
mnie by smakowało :)

Katarzyna59

24.11.2013 09:37
bardzo pyszny

Konczi

23.11.2013 14:41
bardzo interesujące zestawieni smaków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat